Asiakastarina

Lasten ja nuorten yhteinen koti Lappeenrantaan

Lappeenrannan Ukonmäelle rakentui lastensuojeluyksikkö, jossa on panostettu erityisesti yhteisiin oleskelutiloihin ja kodin tuntuun. Kohde valmistui vuoden 2024 aikana.
  • Asiakas: Avosylin Asumispalvelut Oy
  • Osoite: Savimäenkatu 1, Lappeenranta
  • Kohde: Lastensuojeluyksiköt
  • KEM:696 M2
  • Rakentaminen:2023 - 2024
  • Paikkoja:14

Lappeenrannassa toimiva Pallo-kodit on 14-paikkainen perustason lastensuojeluyksikkö. Alun perin Pallon kaupunginosaan perustettu kaksiosainen laitos sai uudet tilat Hiessillan kaupunginosaan, ja tilojen rakennuttamisesta vastasi Sievi Hyvinvointitilat.

– Olemme aina pyrkineet mahdollisimman kodinomaiseen asumiseen. Nämä 7-17 -vuotiaat lapset ja nuoret on sijoitettu oman kodin ulkopuolelle, joten tämä on heidän kotinsa. Täällä on aina aikuisia, jotka huolehtivat että yöt nukutaan, päivät käydään koulua ja syödään lämmintä ruokaa, kertoo Jari Javi” Jauhiainen, Ryhmäkoti Pallon vastaava kasvattaja.

Pallo-kodit kuuluvat isompaan Avosylin-yhtymään, jolla on toimintaa koko Suomen laajuisesti.

– Tarve uusille tiloille tuli ihan nykyaikaisesta lainsäädännöstä. Vanhat tilat eivät vastanneet tämän päivän sosiaalihuollon vaatimuksia, esimerkiksi vessojen lukumäärän ja huonekokojen osalta, kertoo Pallo-kotien yksikön johtaja Essi Hannola.

Uusi rakennus on jaettu kahteen seitsemänpaikkaiseen osaan. Toisessa päässä toimii Ryhmäkoti Pallo ja toisessa Ryhmäkoti Pallonpolku. Aiemmin kahdessa erillisessä rakennuksessa toimineet ryhmäkodit pääsivät nyt saman katon alle.

Mukana suunnittelussa

– Me pääsimme mukaan suunnittelemaan uusia tiloja alusta pitäen. Yhdessä pohdimme pohjapiirustuksia ja olimme mukana työmaakokouksissa koko rakennusprojektin ajan, se oli hienoa. Pysyi kärryillä, missä ollaan menossa, Essi muistelee.

– Se oli tällaista työtä tekevälle aivan uusi kokemus. Työmaalla oli mukava käydä katsomassa, miten rakennus valmistuu, ja rakennusmiesten kanssa meistä tuli ihan hyviä tuttavia, mukavia tyyppejä. Meidät otettiin aina hyvin vastaan ja kerrottiin seikkaperäisesti, mitä tapahtuu, Javi jatkaa.

Parhaita onnistumisia on ollut tilojen akustiikka ja laitosmaisen rakentamisen välttäminen. Nuorten kanssa meno saattaa välillä äityä kovaääniseksi, mutta äänet eivät kantaudu muihin tiloihin rakenteita pitkin. Toisaalta välillä keskusteluissa on hyvinkin henkilökohtaisia ja salassapitovelvollisuuden piirissä.

– Laitosmaisuus pelotti vähän etukäteen. Sen Sievi hyvinvointitilat on pystynyt kyllä komeasti väistämään, täältä puuttuu pitkät käytävät. Ja muokattavuus on hyvä, yksityisyyttä löytyy kun ovet on kiinni, ja sitten voidaan laittaa ovet auki niin saadaan yhteisöllisyyttä, Javi hymyilee.

Päivitetty nykyaikaan

 – Sievi hyvinvointitilat on tehneet meille tilat, joissa on aikamoisen mukava tätä meidän toimintaa pyörittää. Keittiöt on modernit, mutta niissä mahtuu kuitenkin yhdessä ruokaa laittamaan. Ruoka on meille tosi iso juttu. Yhdessä keskustellaan, mitä syödään ja nuoret osallistuvat myös ruuanlaittoon. Nämä tilat on makeasti päivitetty nykyaikaan, Javi kiittelee.

– Meidän mielestä nämä tilat on sellaiset kuin me toivottiin ja suunniteltiin silloin alussa. Sievi hyvinvointitilojen kanssa yhteistyö oli helppoa, hyvää ja heidän ammattimaisuus näkyi joka käänteessä, Essi päättää.

Kiinnostaako oma hoivatilahanke?

Voit olla yhteydessä meihin, kartoitetaan yhdessä tarpeesi ja luodaan suunnitelma hankkeen toteutukselle.

Soita Terolle

Maksuton suunnitelma

Tilaa hankesuunnitelma uuden tilan rakentamista varten

Harppaa haaveilusta konkretiaan tilaamalla ilmainen hankesuunnitelma. Täytä lomake, ja valmis suunnitelma esitellään sinulle viikon kuluessa.

Muita referenssejä

Hausjärvelle rakentunut Support House Riihilähteen kahden seitsemänpaikkaisen lastenkodin kokonaisuus toteutettiin kuunnellen toiveita, yhdessä sparraten ja nopeasti haastaviinkin tilanteisiin tarttuen.
Kun valitaan oikeat yhteistyökumppanit, on jälki sellaista kuin pitääkin. ”Sievi Hyvinvointitilat toteutti meille myös Sipoon Nikkilän kohteen ja olimme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön. Heillä on sydämen asia palvella asiakasta ja saada asiat kuntoon.”

Kaarinan Validia-talossa painotetaan vahvasti yhteisöllisyyttä, mutta jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon asukkaiden tarve rauhaan ja yksityisyyteen.