Kuvat: Minna Pekkonen
 

Kuka on Laura Kangasniemi?

Hän on 24-vuotias Haapavedeltä lähtöisin oleva paraurheilija, joka treenaa tavoitteellisesti pararatsastuksen parissa. Parhaillaan hän jännittää, saako hän hevosensa kanssa paikan Pariisin 2024 paralympialaisiin. Tämä selviää maaliskuun aikana.

Laura asuu tällä hetkellä Tuusulassa ja treenaa ammattimaisesti hevosensa Goldprinsin kanssa Orimattilassa valmentajansa Siiri Kyrön tallilla. Tällä kaudella Lauralla on oman hevosensa rinnalla varahevosena Siirin laadukas Kyrö Hot Sway -hevonen.

Laura ja Sievi Hyvinvointitilat aloittivat yhteistyön huhtikuussa 2021. Tämä on jo neljäs vuosi, jolloin Sievi Hyvinvointitilat Oy toimii Lauran pääsponsorina. Yhteistyö on ollut todella toimivaa ja haluamme Sievin kanssa yhdessä rohkaista muita ihmisiä, että vaikka elämä tuo välillä eteen isojakin haasteita ja vakavia tapaturmia, siitä on silti mahdollista nousta ja jatkaa eteenpäin, ja esimerkiksi päästä
kilpailemaan alan huipulle!

Mitä kuuluu tänään, Laura?

– Tosi hyvää. Viime viikolla (13-16.3.2024) avasimme Prinssin kanssa kilpailukauden Ypäjällä kansainvälisissä kilpailuissa (CPEDI3*). Kilpailut menivät hyvin ja voitimme kahtena ensimmäisenä päivänä. Tämä oli meidän ensimmäinen kansainvälinen voitto. Tammikuun lopussa minun (2023 tammikuussa murtunutta) nilkkaa operoitiin huonontuneen liikkuvuuden takia ja jouduin olemaan kaksi viikkoa treenaamatta. Leikkaus oli kyllä paikallaan, sillä nyt nilkka on niin paljon parempi, eikä häiritse niin paljon treenaamista. Hevosten kanssa treenit sujuvat oikein hyvin ja innolla odotan jo seuraavia kilpailuja!

Mikä on tilanne Pariisin 2024 paralympialaisten suhteen ja miten valmistaudut henkisesti ja fyysisesti tähän?

– Viime vuonna keräsimme Prinssin kanssa ranking-pisteitä ja teimme parhaamme. Kiersimme 6 eri kilpailua, joka sisälsi PM- ja EM-kilpailut. Kahdessa viimeisessä kvaalikilpailussa Prinssin lisäksi mukana oli valmentajani Siirin hevonen Kyrö Hot Sway eli Veikka. Kilpailukauden päätyttyä pääsimme korkealle ranking-listalla ja nyt maaliskuussa selviää pääsemmekö kilpailemaan Pariisin 2024 paralympialaisissa. Elämme siis jännittäviä aikoja! Minulla on oma fysiikka-, laji- ja psyykkinen valmentaja, joiden kanssa olen saanut työskennellä jo pidemmän ajan. Fysiikkaharjoittelussa nostetaan omaa kuntoa alkuvuodesta, jonka jälkeen ylläpidetään kuntoa. Hyvä fyysinen kunto vaikuttaa ratsastuksen lisäksi itseluottamukseen, motivaatioon ja henkiseen tasapainoon.

Lajiharjoittelussa on sama idea, eli alkuvuodesta nostetaan hevosen kuntoa ja kisakauden lähestyessä treenit ovat ylläpitäviä ja pidetään huolta, että hevonen sekä ratsastaja pysyvät hyvällä mielellä ja hyvinvoivina. Psyykkisellä puolella harjoitellaan mielikuvaharjoittelun avulla fokuksen säilyttämistä, asetetaan pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteita ja seurataan prosessi- ja suoritustavoitteita. Lisäksi seurataan edellämainittujen asioiden perusteella asetettuja tulostavoitteita.

Millainen suhde ratsastajalla on hevoseen?

– Tähän osaan vastata vain omasta puolestani. Minulle suhde hevoseen, jonka kanssa työskentelen, on todella tärkeä. Tärkein siinä on luottamus. Se, että ratsastajana voin luottaa hevoseen ja hevonen voi luottaa minuun. Tällöin tuemme toinen toistamme ja pystymme toimimaan hyvänä tiiminä. Kilpailuareenat ovat erilaisia, välillä jännittäviä ja uusia molemmille, jolloin hyvä luottamussuhde on tärkeä.

Millaisia tukiverkostoja ja ammattilaisapua kilpaileminen on vaatinut?

– Suurimmaksi mainitsen kaikki uraani tukevat yhteistyökumppanit ja sponsorit. Ilman heitä urheileminen olisi mahdotonta. Lisäksi mukana ovat tietenkin kaikki mahtavat ammattilaiset ja valmentajat, jotka ovat olleet apuna lajitreeneissä, ja hevosen hyvioinnista vastanneet ja mukana olleet fysioterapeutit, eläinlääkärit, hierojat sekä kiropraktikot. Minun hyvinvoinnista huolehtivat hierojat, psyykkinen valmentaja ja fysiikkavalmentajat. Brändini rakentamisessa ja yrityksessäni auttavat tiimissäni mukana olevat ammattilaiset, Grofi, Dimma, perheeni, Emilia, Tähti Consulting – tämä lista voisi jatkua loputtomiin 🙂

Kuvat: Minna Pekkonen

Miten ratsastus ja kilpaileminen vaikuttavat päivittäisiin rutiineihisi?

– Päivittäiset rutiinini koostuvat pääsääntöisesti urheilemisesta. Ratsastan 5-10 kertaa viikossa valmentajani silmän alla. Fysiikkaharjoittelua on 5 kertaa viikossa, jonka lisäksi kehonhuoltoa sekä käsittelyä. Laji- ja fysiikkatreenit suunnitellaan aina kilpailujen mukaan, jotta kilpailuissa saataisiin mahdollisimman optimaalinen suoritus. Urheilun lisäksi olen aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja toimin motivaatiopuhujana. Nämä teettävät minulle tietokonetöitä, mutta ennen kaikkea ne antavat minulle upeita kohtaamisia ihmisten kanssa.

Miten aiot käyttää omaa tarinaasi ja kokemustasi innostaaksesi muita vammaisia/liikuntarajoitteisia osallistumaan urheiluun?

– Liikunta tuo yleensä iloa ja energiaa arkeen ja liikunnan kautta voi löytää mahtavia ja samanhenkisiä ihmisiä ympärille. Loukkaannuttuani oma kroppani toimii eri tavalla ja urheillessani spastisuus tulee esiin. Tämä oli alkuun minulle hyvin haastavaa ja koin siitä paljon häpeää ja huonommuuden tunnetta. Aika ja sinnikäs treenaaminen on kuitenkin auttanut hyväksymään tämän. Uskon myös, että aina löytyy sopiva keino toteuttaa liikuntaa vammasta huolimatta. Olen pelannut mm. istumajalkapalloa erilaisia vammoja ja rajoitteita omaavien ihmisten kanssa ja nämä pelit ovat olleet ehkä kovimpia pelaamia pallopelejä. On mielestäni arvokasta voida toimia esimerkkinä muille siitä, että elämässä voi sattua myös paljon hyvää ikävienkin asioiden jälkeen/seurauksena.

Mitä neuvoja antaisit muille, joilla on jokin suuri tavoite elämässä – miten mennä kohti tavoitteita?

– Uskoo itse siihen omaan tavoitteeseen, on valmis tekemään töitä sen eteen. Tekee karkean suunnitelman siitä, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii ja lähtee sitä kautta lähestymään tavoitetta. Haalii ympärille tavoitteen saavuttamista tukevia ihmisiä. Matkalla eteen voi tulla haasteita, joista ei kannata lannistua. Aina voi nousta uudelleen!

Millaista roolia sponsorit näyttelevät matkallasi kohti paralympialaisia?

– Sponsoreilla on erityisen tärkeä rooli, Sievi Hyvinvointitilat mukaanlukien, matkallani kohti Pariisia tai ylipäätään urheilijaurallani – ilman sponsoreideni tukea en pystyisi toimimaan urheilijana ja tavoittelemaan suuria unelmiani. Työkykyni on vammani takia alentunut alle 50%:iin, joten täysipäiväisen työn ja täysipäiväisen urheilun yhdistäminen olisi liikaa. Uskon myös parempaan suoritustasoon, kun keskittyminen on 100% urheilussa. Tällä hetkellä sponsorini mahdollistavat tämän.

Millaisia tavoitteita tai toiveita olet asettanut itsellesi paralympialaisiin?

– Jos paikka Pariisiin aukeaa, toivon erityisesti nauttivani matkasta. Lähden sinne oppimaan, näkemään ja elämään ensimmäiset paralympialaiset. Tietenkin toivon, että ratsastan hyvin, ja mikä tärkeintä, hevonen voi koko reissun ajan hyvin!

Voit seurata Lauran matkaa myös osoitteessa: https://www.laurak.fi/ ja löydät Lauran ajankohtaisuuksia myös Sievi Hyvinvointitilojen tarinoiden kohokohdista sosiaalisessa mediassa.